Specialist aan het woord - energie

25-09-2024

Om de maand vertelt een medewerker van Omgevingsdienst Zuid-Limburg over een specialisme binnen de omgevingsdienst. Dit keer is Thijs Gerards (afdeling Advies & Onderzoek) aan het woord over het specialisme energie!

Energiebesparingsplicht
Laten we bij het begin beginnen; het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) hebben bedrijven verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren: de energiebesparingsplicht. Bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruiken, vallen onder de zogenaamde informatieplicht. Deze bedrijven moeten melden of ze aan alle maatregelen voldoen. Vanuit deze melding wordt er vanuit de omgevingsdienst gecontroleerd.

Bij bedrijven die jaarlijks meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas gebruiken, geldt de onderzoeksplicht. Deze bedrijven moeten zelf onderzoeken of er energiebesparende maatregelen zijn en leveren aan de hand daarvan een energierapport aan. Technisch adviseurs van de omgevingsdienst beoordelen dit rapport, vormen een advies en gaan daarmee op bezoek bij het bedrijf om zo te controleren waar energie bespaard kan worden.

Het team ‘Energie’ van Omgevingsdienst Zuid-Limburg bestaat momenteel uit zes medewerkers. Eén deel richt zich op bedrijven met informatieplicht, het andere deel, waaronder Thijs, richt zich op bedrijven met onderzoeksplicht. Op deze manier draagt de omgevingsdienst bij aan de klimaatdoelen van zowel 2030 als 2050.

Werkzaamheden
Thijs is ongeveer twee tot drie keer per week op bedrijvenbezoek. Tijdens zo’n bezoek wordt vooral gekeken of wordt voldaan aan de wetgeving. “We kijken nu naar hoeveel uitstoot een bedrijf kan besparen, in de toekomst wordt het hopelijk uitstootreductie per product, maar daar zijn we nog niet”, legt Thijs uit. De grootste uitdaging ligt volgens Thijs bij ‘over alles iets weten’. Van tevoren lezen de adviseurs zich goed in het proces in, daar gaat veel tijd in zitten. “Anderzijds mag ik achter iedere deur kijken. Ik kom op zóveel verschillende plekken, dat maakt het werk oprecht heel interessant en leuk”,  vertelt Thijs.

Succes
“Wij proberen vooral om bewustwording te creëren bij bedrijven en hen te overtuigen van alle voordelen als ze uitstoot verminderen, het levert bedrijven uiteindelijk geld op”,  vertelt Thijs. Het is een uitdaging om een bedrijf met weerstand te overtuigen, maar het geeft voldoening als dit eenmaal lukt. “We willen Zuid-Limburg verduurzamen, dus ieder bedrijf waar de hercontrole goed wordt afgesloten, is een succes!”, lacht Thijs. Zo wordt Zuid-Limburg steeds een stukje duurzamer.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen