Een inwerktraject op maat

18-02-2025

Omgevingsdienst Zuid-Limburg blijft groeien. In de afgelopen vier maanden zijn er zeven nieuwe toezichthouders gestart. Peter Schaefer, één van de begeleiders, en Ralph Rietdijk, één van de nieuwe toezichthouders, vertellen over het inwerkprogramma.

De komst van de Omgevingswet en de uitbreiding van de basistaken hebben ervoor gezorgd dat de omgevingsdienst meer bedrijven moeten controlen. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar biedt ook kansen. Ondanks het reguliere werk, wordt er tijd vrijgemaakt om nieuwe toezichthouders vanaf dag één goed te begeleiden, op te leiden en in te werken. 

Groei door de Omgevingswet
Door de invoering van de Omgevingswet zijn er meer basistaken bij de omgevingsdienst terechtgekomen. "We hebben nu 1.500 tot 2.000 extra bedrijven die wij moeten controleren," vertelt Peter. "Dit betekent dat we nieuwe toezichthouders willen aantrekken," vervolgt hij. Het is van belang dat nieuwe toezichthouders via een inwerkprogramma begeleid worden tot toezichthouder.

Van bedrijfsleven naar toezichthouder
De nieuwe toezichthouders komen veelal uit het bedrijfsleven. Ze leren meelopend en volgen daarnaast een externe opleiding. "Het duurt even voordat ze volledig inzetbaar zijn," begint Peter. "Dat betekent dat wij als begeleiders veel tijd kwijt zijn aan hun inwerken. Gemeenten verwachten soms dat we direct aan de slag kunnen met controles, dat zorgt voor spanningsvelden," gaat hij verder.

Ralph is sinds september in dienst en het bevalt hem erg goed. "Ik was eerst ZZP'er en had op die manier al vaker contact met de omgevingsdienst en toezichthouders. Nu werk ik aan de andere kant van het spectrum. Dat is wennen, maar ook heel interessant. Ik begrijp ondernemers goed en snap waarom bedrijven bepaalde keuzes maken, maar uiteindelijk moeten de regels worden nageleefd," legt Ralph uit.

Over het inwerkprogramma
Nieuwe toezichthouders volgen een inwerkprogramma van drie maanden. De eerste weken zijn gedetailleerd en strak gepland, daarna krijgt iedereen de vrijheid om hun eigen weg te vinden. Ralph ervaart dit als positief: "Iedereen neemt de tijd om je in te werken en kennis te laten maken met het vak. Het was vooral veel meelopen met toezichthouders en kennismaken met de systemen".

Naast het inwerkprogramma volgen ze extern een opleiding tot toezichthouder. "De basisopleiding zit erg goed in elkaar, het is fijn dat deze gelijk loopt met het inwerkprogramma, dit zorgt voor herkenning. De opleiding is echt van toegevoegde waarde," vertelt Ralph.

Over de begeleiders
Binnen de omgevingsdienst zijn er vier begeleiders verantwoordelijk voor het inwerken van de nieuwe toezichthouders. "Er is altijd iemand van ons aanwezig op kantoor en de nieuwe toezichthouders zijn er ook iedere dag," zegt Peter. "Het is leuk om nieuwe collega's op te leiden. Soms is het wat lastig omdat het reguliere werk doorgaat, maar we vinden het belangrijk om iedereen goed in te werken," legt Peter uit.

Zelfstandigheid
Inmiddels heeft Ralph zijn eerste zelfstandige controles uitgevoerd. "De eerste keer alleen ging vanzelf. Je wordt langzaam losgelaten door de begeleiders, ze geven je veel zelfvertrouwen en door mijn achtergrond ken ik de wereld van ondernemers. Het ging daardoor heel organisch," vertelt Ralph. 

Ralph en zijn collega's nemen inmiddels ook de volgende lichting nieuwe toezichthouders mee, waardoor de begeleiders ontlast worden. "Iedere dag leer ik iets nieuws en ik kom op veel verschillende plekken. Het werk is ontzettend afwisselend en ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. Zolang dat blijft, zit ik wel goed!" lacht Ralph.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen