Specialisme in de spotlight

20-02-2025

Om de maand vertellen we over een specialisme binnen de Omgevingsdienst Zuid-Limburg. Dit keer staat het specialisme asbest centraal!

De asbestketen
Als dienstverlener voor de Provincie en de zestien Zuid-Limburgse gemeenten, zorgen de toezichthouders van het specialisme asbest ervoor dat het proces van asbestverwijdering veilig en volgens de regelgeving verloopt. Wanneer een bedrijf asbest gaat verwijderen, is het verplicht hiervan een melding te maken. In deze melding wordt aangegeven hoeveel asbest verwijderd zal worden. Een essentieel onderdeel in dit proces is het asbestinventarisatierapport, zonder dit rapport mag er geen sanering plaatsvinden. De Omgevingsdienst beoordeelt deze rapporten en adviseert bij vergunningaanvragen met betrekking tot asbest.

De rol van de Omgevingsdienst stopt niet bij de administratieve afhandeling. Ongeveer 10 - 15% van het werk gebeurt op locatie, waar toezichthouders projectgericht controleren hoe het saneringsbedrijf te werk gaat. Het asbestverwijderingsproces is een keten: van de inventarisatie en melding tot de uiteindelijke stortbon in het LAVS (Landelijke Asbest Volg Systeem). De Omgevingsdienst ziet erop toe dat elke schakel in deze keten correct wordt uitgevoerd.

Dynamische en veelzijdige functie
De medewerkers van de discipline Asbest ervaren hun werk als afwisselend en boeiend. Het brengt hen op bijzondere locaties, biedt een balans tussen binnen- en buitenwerk en vraagt om een diverse aanpak. Naast meldingen en inspecties behandeling de discipline ook klachten, wat zorgt voor een breed takenpakket. 

In de praktijk blijkt dat bedrijven en particulieren over het algemeen goed meewerken, zolang de regelgeving en argumentatie duidelijk worden uitgelegd. De naleving van de regels is essentieel, en in de meeste gevallen wordt er zonder problemen meegewerkt.

Samenwerken en vooruitkijken
Het team bestaat uit zes specialisten, elk met hun eigen expertise. Jaarlijks worden ongeveer 3.000 meldingen verwerkt, waarvan een deel onder toezicht wordt gecontroleerd. Ondanks de omvang van het werk, blijft het team goed functioneren dankzij de diverse kennis en onderlinge samenwerking.

De asbestwereld blijft in beweging, met nieuwe uitdagingen zoals het verwijderen van zonnepanelen. De afdeling kijkt voortdurend naar trends en ontwikkelingen om te bepalen hoe hiermee omgegaan moet worden. Vaak wordt regelgeving pas aangescherpt nadat er problemen zijn ontstaan, wat betekent dat de Omgevingsdienst alert moet blijven op veranderingen binnen het vakgebied.

Een belangrijke bijdrage aan het milieu
Voor de medewerkers is elke succesvolle asbestsanering een overwinning. Het werk draagt direct bij aan een schonere en veiligere leefomgeving, een aspect dat veel voldoening geeft.

De menselijke kant van het werk blijft echter altijd centraal staan. Het is niet alleen een kwestie van regels handhaven, maar ook van luisteren naar alle betrokken partijen en zoeken naar werkbare oplossingen. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat asbest op de veiligste en meest efficiĆ«nte manier wordt afgevoerd, zonder onnodige risico's voor mens en milieu. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen